bannn

Sv_Mina_8По вековна традиция жителите в община Симитли почитат празника на Св. Мина- Светеца на желанията и късмета.

Наследниците на Топаловия род от симитлийското село Крупник дават курбан за здраве и късмет в местността Свети Мина в подножието на Пирин. Крупничани, техни приятели, жители на селата Сенокос, Мечкул, Ракитна, Брежани се събират по традиция на днешния празник, Св. Мина, в едноименната местност в землището на село Сенокос. Защото тук са им корените. В тази местност Sv_Mina_6преди десетилетия е имало голямо селище, от тук са минавали кръстоносните походи, римските и тракийските пътища (б.р. преди да се „пробие” Кресненското дефиле едва през 1870 година), турската поща, от тук е минавал и пътят на виното. Пустите западни склонове на Пирин, във височините над Струма в началото на дефилето, някога са били плодородни лозови масиви.

За активния живот и делото на предците в този район в Симитлийска община разказват много легенди и богато историческо наследство, което с точност не е разчетено и до днес. Наследството в планината показва, че е имало римско светилище, а каменните фигури, съхранени до днес, показват трона на Марко Кралевики, застъпник на българите пред османците. Сред фигурите могат да се различат и образите на братята първоучители Кирил и Методий, образи на животни, сред които и скалният масив Чучулигата с провалище между каменните блокове, през което и днес хората се промушват за очистване от зли сили и помисли. Тук е и каменната Sv_Mina_4плоча, запечатала стъпката на Крали Марко. Легендите разказват, че тези скални масиви са редени по заповед на Зевс от титаните. И дори мистично да звучи, местните казват, че това място е със силно енергийно поле, което ги „притегля” за празник край оброчището.

И до днес симитличани се събират за празника на Св. Мина в едноименната местност. Традицията не е прекъсвана вече от 99 години. От 1912-та, когато е опожарено селището. Тогава населниците в Бакър Амин вдигат челяд, домашните животни и дребна покъщнина и се заселват в днешно Крупник. Преселниците от опожареното планинско селище пускат корени в Крупник, които са най-големите родове в селото и до днес. В местността Свети Мина по западния склон на Пирин планина наследниците на родовете Ваканини, Теови, Новакови, Ананиеви... се събират всяка година на 11.11. – денят на Светеца на желанията и късмета- Св. Мина.

Sv_Mina_7Преданията разказват, че в тази местност някога са се организирали и дегустации на вино. В местността край плодородните лозови масиви в планината, изкоренени през 1918-та година, край параклиса на Св. Мина, който днес е бетонна стряха на два метра височина, но всеки припалва свещ на празника с вяра и надежда. И днес съборът край параклиса е своеобразна дегустация на вино.

На поляните край трапезата често се решават и наболели проблеми на жителите по селата, казват местните. На събора се събират и всички кметове на населени места в общината, по покана от колегите, организатори Христо Димитров- кметският намесник на Сенокос и Мечкул и крупнишкия кмет.

 

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

agencia.bg

Добави коментар

Защитен код
Обнови

miss2013
jason_logo
Как искате да ви плаща шефът?

mirogled.com

Untitled-2

Абонирай се за новините на agencia.bg