bannn
(0 votes, average 0 out of 5)

LESHOQDIПрепарирани редки екземпляри, „обитатели” на механи, кръчми, офиси и частни домове ще бъдат изпепелени от еко инспектори.

В регионалната инспекция по околна среда и водите са събрани 50 препарирани екземпляра от 17 защитени вида животни. Предстои унищожаването им. Трофеите са отнети в полза на държавата по време на спецакция. Същите ще бъдат унищожени чрез изгаряне в инсталация за съвместно изгаряне на отпадъци. Разпореждането е на министъра на околната среда и водите.

Конфискуваните екземпляри са резултат от засиления контрол на РИОСВ по отношение на забраните за препариране, притежаване и излагане на публични места на защитени животински видове. От влизане в сила на Закона за биологичното разнообразие през 2002г. до момента са проверени всички градове и курортни места в териториалния обхват на инспекцията. За незаконно излагане и притежаване на препарати от 2006 г. до момента са издадени 24 наказателни постановления срещу физически и юридически лица, а размерът на наложените глоби и имуществени санкции е 6 800 лв.

Сред иззетите от РИОСВ – Благоевград препарати са 17 броя обикновен мишелов, 4 големи ястреби, 3 европейски диви котки, 4 диви кози, цяла мечка, по един екземпляр кукувица, черен кълвач, невестулка, голям пъстър кълвач, пъструшка, блатар, голяма бяла чапла и египедски лешояд, два бухъла, 4 екземпляра малък ястреб и две видри, 5 коруби от шипобедрена костенурка.

За нарушение на законодателството се предвижда наказание за физическите лица с глоба от 100 до 5000 лв., а на юридическите лица и еднолични търговци налагане на имуществена санкция от 500 до 10 000 лв.

Добави коментар

Защитен код
Обнови

miss2013
jason_logo
Как искате да ви плаща шефът?

mirogled.com

Untitled-2

Абонирай се за новините на agencia.bg